Massagepraktijk Marga Taal

Dè praktijk voor polariteitsmassage

Polariteitsmassage - wat is dat?

Geschiedenis

Polariteitsmassage is in de eerste helft van de 20ste eeuw ontwikkeld door Randolf Stone, Amerikaans natuurarts, chiropractor en osteopaat. Het is de tijd, waarin er een relatie wordt gelegd tussen lichaam en geest, tussen de Oosterse en Westerse manier van denken en waarin de holistische manier van denken weer wordt opgepakt en verder wordt ontwikkeld. Stone gaat ervan uit dat er een innerlijk kompas is dat je leidt naar gezondheid en welbevinden. Dit is de basis van veel therapieën en levensfilosofieën. Polariteitsmassage is er één van.

Polariteit

Polariteit is het bestaan van twee tegengestelde polen, waartussen beweging plaatsvindt. Voorbeelden van polen zijn spanning en ontspanning, denken en voelen.  In de neutrale situatie is er een balans tussen deze polen. Wanneer echter door bepaalde redenen de balans is doorgeslagen naar één van de twee polen – bijvoorbeeld te veel spanning – dan is er dysbalans ontstaan. Dit zal terug te vinden zijn in de ademhaling (hoge, kleine ademhaling) en in het lichaam. Een te hoge spierspanning zorgt voor weinig doorbloeding van weefsel. Het gevolg is pijn op bepaalde plaatsen in het lichaam met als voorkeursplaatsen nek, schouders en rug.

Holistische visie

De polariteitsmassage gaat uit van de holistische visie. Dit betekent dat het lichaam gezien wordt als één geheel en niet als afzonderlijke delen. Alles in het lichaam heeft met elkaar te maken. Bij wijze van spreken kan pijn in je hoofd te maken hebben met een probleem in je grote teen. Ook betekent holistisch dat ervan wordt uitgegaan dat lichaam en geest samen één geheel vormen en invloed op elkaar uitoefenen, zowel in positieve als in negatieve zin. Op het moment dat jij bijvoorbeeld de wereld met een positieve kijk tegemoet treedt, mentaal en fysiek welbevinden ervaart, heb je veel energie en kun je bergen verzetten. Dit in tegenstelling tot de situatie waarin je verkeert als je voortdurend zit te piekeren; je bemerkt dat je snel moe bent, weinig fut hebt om iets te ondernemen en fysieke spanning opbouwt. Zo hangt alles met elkaar samen.

Fysieke èn energetische massage

Polariteitsmassage is een combinatie van fysieke en energetische massage. De fysieke massage, die bestaat uit bindweefsel massage, strijkingen en knedingen, maakt huid-, bind- en spierweefsel los. Ook worden gewrichten los bewogen. Energetische massage, door middel van drukpunten en polarisaties, draagt er vervolgens aan bij dat de doorstroming in je lichaam op verschillende niveaus verder verbetert. Ook geeft het een moment van rust en neemt het je aandacht mee naar het gebied tussen de 2 handen. Bij zowel de fysieke als de energetische massage is er aandacht voor de ademhaling, zó belangrijk in alle opzichten! 

Kortom: je wordt je bewust van de spanning en houding van je lichaam, leert bewust ontspanning te verkrijgen in lichaam en geest, zodat de balans tussen verschillende polen kan worden hersteld. Op deze manier draagt de polariteitsmassage bij aan het welzijn van lichaam en geest. 

"Polariteits Reeks"

Bij de Polariteits Reeks, afgekort "De Reeks", worden niet alle massagegrepen toegepast. Daardoor is de Reeks uitermate geschikt bij bijvoorbeeld (spier-)reuma. Deze vorm van polariteitsmassage is nog zachter en werkt vooral in op het bindweefsel. Het los bewegen van gewrichten en het toepassen van polarisaties kan de pijn verzachten en de stijfheid en vermoeidheid verminderen. Hierbij wordt niet op de huid gewerkt, maar over de kleding heen.   

Uiteraard is het belangrijk om ook de leefstijl in het plaatje mee te nemen! Zo kun je je weer een energiek en compleet mens gaan voelen! 


Zie de verschillende polariteitsmassages bij Tarieven   of    



Neem contact op